Людством керує лінь. Так відбувається прогрес: ми винаходимо, щоб полегшувати побут та менше працювати руками. Взяти хоча б наукову фантастику — скільки письменників та сценаристів бачили майбутнє цілком автоматизованим? Ось прокидається герой, а на нього вже чекає чашка гарячої кави. І омлет теплий в тарілці. А ліжко саме заправляється — цілий ансамбль маленьких роботів піклується про кожну дрібницю.
Та ми вже близько до тій картини: сьогодні гаджетів для кухні стільки, що полиць та стільниць не вистачить. Ось тільки купувати все підряд: а) дорого, б) непрактично, бо частково функціональність гаджетів повторюється. Потрібна вибірковість.
Можемо тільки розділити щастя з тими, хто будь-яку суперечку про мультиварки або компактні електропічки «перемагає» таким аргументом. Насолоджуватися процесом готування, вкладати в нього час усвідомлено — це пречудово. Але решті техніка допомагає смачно та швидко готувати їжу — без кулінарного досвіду, без значних вкладень годин та хвилин життя. Так, людина, якій 25 років поспіль готувала мама та яка з яєчнею не могла вправитися, раптом сама пече кекси, варить супи, холодець та інші страви з розряду «складні».
До речі: смакові відчуття — річ суб'єктивна, а наші поняття про найкраще та найсмачніше визначають звички.
Вибрати правильну техніку для кухні важко — вендори переносять функції з одного пристрою до іншого. У мультиварок є режим пароварки, кухонні комбайни нарізають овочі для салатів (робота овочерізки) та роблять соки (хліб соковижималок). Мікрохвильовки хваляться конвекцією, як в духовій шафі. Все це робиться для споживача: щоб ви купили А та не купували Б у конкурентів.
Як розібратися у всій цій пишноті? Купуйте пристрій заради його основної функції. Є бажання стійко триматися шляху здорового харчування? Подобаються пропарені овочі — обирайте пароварку. Імітація «пароварки» в пристрої з іншим принципом роботи не дасть ту ж саму консистенцію.
Чесно відповівши собі на питання, що ви збираєтеся готувати і що насправді любите, можна зовсім відмовитися від величезної старомодної плити.
1. Не слухайте сусідок/колег/сватів та інших скептиків.
Можливо, у Людки з бухгалтерії пароварка стоїть у коробці третій рік новісінька, і ніхто до неї не доторкається, але люди та їхні потреби бувають різними. Часом трапляється хворіти, жити з виразкою або без жовчного міхура — тоді пароварку навіть прибирати в шафу не доведеться: замінить і духовку, і газову піч. Якщо сумніваєтеся, чи варто взагалі витрачати гроші — вибирайте найдешевшу річ б/у в поганому стані. Головне, щоб все функціонувало та вендор був відомий в своїй справі.
2. Не бійтеся використовувати встановлені програми не за прямим призначенням.
У більшості випадків вся «запрограмованість» — усього лише фіксація температури (або вона однакова, або змінюється в процесі). Зрозуміло, що нічого в корпусі не зламається, якщо в режимі «Піци» випікати пироги.
3. У питаннях вибору техніки для кухні можна орієнтуватися на методи Марі Кондо (письменниці, чиї книги про прибирання продаються по всьому світу мільйонними тиражами).
Японка радить залишати в будинку виключно ті речі, які роблять власників щасливими. Навіть якщо вафельница пече вафлі і нічого іншого не вміє — купуйте. Аби радувала.
Свято — Україні, подарунки — українцям!
21.08.2019
4507
До 15 відсотків на всі товари. Де? Коли? Розповідаємо все, що знаємо.
14.08.2019
1706
Прийшов, побачив та купив.
12.08.2019
1921
Економія — це чудово, але ми знаємо більше причин вибирати техніку з досвідом.
05.08.2019
1492