offline

0 800 210 028

Використовуй повторно

1080x900 788446 ban_456_ua.png t_newsОстаннім часом ми спостерігаємо тренд на антиспоживання та пошук нових моделей свідомого споживання. Часи, коли щастя людини складалось із володіння матеріальними об'єктами - минули, тепер для відчуття самодостатності потрібно інакше підходити до формування світу навкруги. 

Zero waste або нуль відходів

Не менш важливим є питання зменшення кількості сміття шляхом багаторазового використання предметів та речей. Логіка дуже проста: відсутність відходів, що не підлягають повторній переробці, суттєво зменшить забруднення навколишнього середовища та зменшить витрати, оскільки попит на сировину за таких процесів буде падати.

Цей підхід допомагає не лише стримувати збільшення сміттєзвалищ, скоротити споживання ресурсів, але й зменшити кількість непотребу та зайвих речей у власному життєвому просторі.  В основі zero waste лежить 5 принципів, їх ще називають 5R, а саме refuse - відмовся, reduce - скорочуй, reuse - використовуй повторно, recycle - переробляй, rot - компостуй. 

Якщо ви вирішили зменшити свій екологічний слід, пропонуємо розпочати з простих кроків, котрі майже одразу порадують хорошим результатом. Але варто пам'ятати, що шлях до зменшення відходів досить тривалий і потребує постійної роботи в першу чергу над собою. 

Відмовся

На цьому етапі важливо детально проаналізувати своє життя, побут та зрозуміти, від чого можна відмовитись, іншими словами потрібно навчитись обирати головне. Свідоме споживання є основою zero waste. Скажімо, ви купуєте меню в МакДональдз, де вам пропонують серветки, паперовий пакунок, поліетиленовий пакет та трубочку. Від всіх цих додаткових речей можна відмовитись без особливих обмежень для себе. Якщо ми прагнемо того, щоб у світі було менше сміття, варто просто не купувати його. Або інший приклад, коли виробники техніки навперебій оновлюють товарні лінійки смартфонів і споживач ладен розпрощатись із актуальним гаджетом, купивши аналогічний новий. З цим дуже добре справляються програми trade-in, які стрімко набирають популярності серед українців. Скажімо, виставивши свій телефон на продаж у магазині «Техноскарб», можна придбати новий, або як новий «свіжої» моделі із невеликою доплатою.

Скорочуй

Щоб адекватно оцінити свої потреби достатньо буде влаштувати розвантажувальний день для свого гардеробу, непотрібної техніки, посуду, книг, словом всього того, що наповнює вашу оселю. Ви дуже будете здивовані тим, як багато непотрібних речей зберігається та не використовується роками. Отже, основна мета скорочення, це зменшення споживання того, без чого насправді не можливе ваше життя. Купуючи одну нову, даруйте, продавайте, віддавайте на переробку щонайменше 3 старі речі. Дуже зручними є сервіси типу OLX чи тематичні аукціони. Якщо мова йде про техніку, краще ознайомитись з вузькоспеціалізованими сервісами, що сьогодні пропонують магазини нової та б/в техніки. Найпростіше, це здати непотрібний товар на комісію у «Техноскарб» або у спеціалізований «Промломбард» де ваш товар під з прилавка швидше та без зайвих ризиків. 

Використовуй повторно

Досліджуючи перенасиченість ринку товарами та питання повторного використання ресурсів, вчені довели, що у світі виготовлена колосальна кількість товарів якої сповна вистачить для декількох поколінь. Справжньою проблемою є fast fashion, так звана швидка мода, коли виробники одягу переповнюють новими колекціями магазини, а маркетинг вдається до більш агресивних методів стимулювання попиту на товари індустрії моди. Менш ніж 40% текстилю підлягає повторній переробці, адже весь одяг здебільшого має змішаний склад тканин. Що стосується синтетичних волокон, їх переробка та повторне використання - це складний процес, розпад дуже тривалий, при якому виділяються токсичні речовини у ґрунт та ґрунтові води. 

Говорячи про друге життя е-відходів, галузь їх перероблення в Україні перебуває на стадії формування. Щорічно кількість електронних відходів у світі стрімко зростає і якщо до 2050 року не буде вжито радикальних заходів, то їх кількість збільшиться до 120 мл тон на рік, а це, практично удвічі. У доповіді ООН про проблему переробки електронних відходів зазначається, що кожного року викидається близько 500 тис. тонн телефонів. У цій же доповіді зазначено про те, що у тонні мобільних телефонів, золота в 100 раз більше, ніж у тонні золотої руди. 

Світові виробники активно вивчають питання повторного використання сировини із е-відходів. Наприклад, компанія Dell організувала переробку електронних та електротехнічних відходів, і у 2018 році випустила колекцію ювелірних прикрас із відпрацьованих материнських плат ПК. У світових представництвах Ericsson створили безкоштовні пункти утилізації техніки і впевнені, що 98% сировини є цілком придатними для повторного виробництва техніки. 

В наші дні люди дуже часто змінюють техніку, відтак саме відпрацьована техніка стає найбільшим швидкозростаючим видом відходів. Перш ніж викинути свій телефон, або обміняти його на новий, можна оновити пам’ять, віддати його в ремонт до технарів, продати, та з доплатою купити новий, або подарувати йому нове життя у руках нового власника, здавши на комісію в магазин «Техноскарб». Свідомо споживаючи ми неодмінно вийдемо на ті мінімальні квоти переробки, що є загальноприйнятими у країнах Євросоюзу.

Переробляй

Переробка відходів є дуже важливою, ми сортуємо сміття, правильно утилізуємо специфічні групи відходів, відповідально ставимось до того, щоб наші відходи слугували якісною сировиною для майбутніх товарів, що потребує людство. Але варто пам'ятати важливу річ - переробка не є вирішенням проблеми, адже переробити можна далеко не все. Наприклад, пластик підлягає повторній переробці лише двічі, потім він стає крихких, втрачає свої властивості та потрапляє на сміттєзвалище. Що стосується самого процесу переробки, він дуже енергозатратний, вимагає чималих затрат води та людських ресурсів. Саме тому необхідно дотримуватись наступних правил: 

Віддавати на переробку лише ті речі, від яких неможливо відмовитись задля збереження якості життя.Переробляти лише те, що з тих чи інших причин не підлягає повторному використанню.

Компостуй 

Компост - це найкраще, що може зробити людина для планети Земля. Споживаючи багаті вітамінами й мікроелементами овочі та фрукти, витрачаючи цінні природні ресурси, ми просто зобов’язані збагачувати ґрунти та хоч невелику частину цінних органічних речовин повертати назад. Компост є унікальним не лише тому, що збагачує грунт та покращує його структуру, його неможливо передозувати та обпекти коріння рослин, адже він є дуже щадним і максимально органічним. Заготовляючи компост можна суттєво зменшити об'єм харчових відходів та подбати про якісне життя майбутніх поколінь.

Будьмо енафістами

Для того, щоб зменшити свій екологічний слід на землі, кожному із нас потрібно хоч трішечки бути енафістом. Не важко здогадатись, що означає це слово, адже термін походить з англійської мови від слова - enough, що означає - досить, вистачить.

Енафізм - це уявлення про те, що людина може споживати речі у достатній кількості, жити без гонитви за стрімкою зміною об'єктів, продуктів, які з'являються на ринку дуже швидко, так само як і зникають. 

Будьте самодостатніми, дозвольте відрегулювати свою споживацьку спроможність, свої практики покупця і тоді навколо буде вибудувано новий світ, де немає залежності від хаотичного отоварювання. 

Світ енафіста - це не світ у форматі величезної кількості товарів, а світ відчуттів і переживань, цінностей та високих матерій. Спробуйте, і ви дуже швидко переконаєтесь у тому, що зменшуючи витрати ресурсів та стримуючи споживання - можна залишатись абсолютно щасливим.  

Дивіться також:

Українські бренди техніки
Українські бренди техніки

Цього разу розповідаємо про три бренди "Made in Ukraine", техніка яких популярна не лише у нас, але і за межами України.

Техноблог

09.04.2021

2670

Як обрати електрочайник?
Як обрати електрочайник?

Декілька порад, що допоможуть вам під час купівлі.

Техноблог

02.04.2021

730

Лагом. Баланс по-шведськи
Лагом. Баланс по-шведськи

Головний принцип — нічого зайвого

Техноблог

22.03.2021

955

Дитячий смарт-годинник
Дитячий смарт-годинник

Чим «дитячий» смарт-годинник відрізняється від «дорослого» та як його правильно обрати.

Техноблог

19.03.2021

775

Вітаємо переможців! Акція до 8 Березня «Товари купуй, подарунки даруй»!
Вітаємо переможців! Акція до 8 Березня «Товари купуй, подарунки даруй»!

Визначено переможців акції «Товари купуй, подарунки даруй!». Вони отримають сертифікати номіналом 2000 грн на покупку золотих прикрас!

Новини мережі

12.03.2021

1874

По місту з вітерцем!
По місту з вітерцем!

Розповідаємо про популярний міський індивідуальний транспорт, який можна вигідно купити на сайті нашого інтернет-магазину «Техноскарб».

Техноблог

07.03.2021

745