Сковорідки
Млинцева або вок, зі сталі або тефлон? Купуємо сковороду з «Техноскарбом»
Загальне правило таке: якщо потрібно готувати щось, що прилипає — наприклад, омлет на сковороді, та при невисокій температурі — тоді нічого кращого за антипригарне покриття годі й шукати. Такі сковорідки чудово розігрівають їжу — потрібно мінімум масла та допоміжної рідини.
Але варто пам'ятати: антипригарні властивості з часом слабшають. Кухонні прилади бажано міняти кожні п'ять років. Життєвий цикл можна трохи продовжити дбайливим ставленням: уникаючи чищення посуду у посудомийній машинці, використовуючи дерев'яні або пластикові інструменти — навіть перемішувати металевими вилками заборонено. Але рано чи пізно антипригарне покриття перетвориться в «пригарне» і це не брак.
Метал, який прослужить десятиліттями — нержавіюча сталь. Сковорідки з нержавіючої сталі — оптимальний вибір для м'яса. Як мінімум, тому що вони не вступають в реакцію з маринадом на кшталт лимонного соку чи вина. Саме в сталевому посуді кухарі готують соуси. Просто доглядати та на ринку є безліч форм-факторів.
Бюджетний варіант — купити чавунну сковороду. Такі гарні тим, що рівномірно розподіляють тепло, не бояться високих температур і повільно остигають. Що вкрай важливо — недорого коштують. Але з ними слід бути обережним: якщо залишати всередині їжу, не витирати насухо, то поверхня покриється плямами іржі.
Яку сковороду вибрати?
* З високими вертикальними стінками (сотейник) — підійде у якості фритюрниці.
* Універсальна (кругла, діаметром до 30 см) — смажити, тушкувати.
* Пательня гриль — для м'яса з смужками а-ля приготоване на решітці, з димком.
* Млинцева сковорідка — тонка, практично без бортиків. Крім, власне, млинців часто використовується для сирників, оладок та навіть яєчні.
* Пательня вок — глибоке дно, скошені стінки. Зручно тушкувати м'ясо, варити прозору локшину з морепродуктами та інші принади азіатської кухні.