offline

0 800 210 028

Як смартфони шкодять планеті (і як із цим боротися)

Розказуємо про найважливішу причину перейти на техніку з досвідом — користь для Землі.

Смартфоны: вред и польза

«Наче зомбі», — зневажлива репліка летить в спину молодого хлопця, прикутого до свого сенсорного екрану у вагоні поїзда метро. Але хто його засудить?

Інтернет в смартфоні відкриває йому вхід у світ прекрасний та новий. Світ, де ніколи не буває самотньо і кожну секунду щось відбувається. Там не закінчуються розваги, там зберігається нескінченний масив знань та накопичується пам'ять цілих поколінь. П'яти життів не вистачить все це поглинути. Чи є ціна у такої можливості? Звичайно є. І сплачує її планета.

***

Шанувальники розумного споживання — течії, яка закликає не згрібати бездумно гори речей з полиць магазинів, а задовольнятися лише необхідним, використовують термін «вуглецевий слід». Це приблизний об'єм парникових газів, які викинули в атмосферу, щоб випустити і доставити вам товар або послугу. І ось, здавалося б: електроніка стає все меншою та розумнішою, але сьогодні смартфони шкодять планеті навіть більше, ніж десять років тому.

як смартфони шкодять

Згідно з дослідженням Fast Company, ще в 2007 році CO2 всій комунікаційно-технічної сфери (куди входять і комп'ютери, і телефони, та сервери, які обслуговують наші соціальні мережі) становив один відсоток від загальної кількості. Тепер же показник зріс утричі, а у 2040 році проб'є позначку 14% (для порівняння — це половина лепти транспортної індустрії).

Звучить фантастично? Не дуже, якщо підрахувати, скільки смартфонів поставляють щороку: 1,4 млрд в 2018-му, роком раніше — ще майже півтори мільярда. Покупцеві все складніше нав'язати причини розщедритися заради останньої моделі, але ми все одно міняємо телефони частіше, ніж могли б. Технічного потенціалу у актуальних гаджетів вистачить на 5-10 років — головне, мати можливість замінити акумулятор. Але ми обновляємося в середньому кожні 12-24 місяців.

Тренд на великі дисплеї у девайсів тільки погіршив збиток. Виробники не поспішають ділитися статистикою своїх злочинів, але є виключення — Apple. Компанія розкрила, що випуск iPhone 7 Plus генерує на 10% більше CO2, ніж у випадку з iPhone 6s.

Чи є вихід із ситуації?

Звичайно, є. Відмовлятися від мультифункціональних гаджетів не потрібно. досить:

  1. Купувати техніку б/в. Це означає, що на випуск вашого потенційного пристрою не витратять рідкісні метали і робочі години працівників заводу, де смартфони збирають. Довжина того самого вуглецевого сліду не збільшиться — совість в безпеці.
  2. Не викидати гаджета при першій же поломці. Часто проблема зі смартфоном вирішується однією дією — заміною акумулятора або розмовного динаміка. Замість того, щоб витрачатися на заміну, покажіть апарат фахівцям нашого сервісного центру. І економія, і планеті легше.

Дивіться також:

 Що найвигідніше купувати в уживаному вигляді?
Що найвигідніше купувати в уживаному вигляді?

Гітари, вафельниці, тренажери та інші товари, які навіть з роками не втрачають цінності (тільки ціну!).

Техноблог

21.05.2019

1122

На старт, увага, промокоди!
На старт, увага, промокоди!

Бажаєте купувати на «Техноскарбі» ще дешевше? Знаємо вірний спосіб.

Новини сайту

20.05.2019

5255

Старі MacBook кращі за нові? 5 причин обрати вживаний ноутбук від Apple
Старі MacBook кращі за нові? 5 причин обрати вживаний ноутбук від Apple

Правило «найновіший = найкращий» більше не працює. Який MacBook обрати у 2019-м? Точно не «найсвіжіший». Розбираємося чому.

Техноблог

15.05.2019

1720

Щиро від Nokia: 10 кращих телефонів на «Техноскарбі»
Щиро від Nokia: 10 кращих телефонів на «Техноскарбі»

Гаджети легендарного фінського гіганту смартфонобудування, які все ще можна замовити на «Техноскарбі».

Техноблог

11.05.2019

2456

Місія — «продати смартфон»: готуємо електроніку до продажу
Місія — «продати смартфон»: готуємо електроніку до продажу

Зашифрувати дані, роздобути клейку стрічку — що зробити перед продажем телефону? Прості поради від «Техноскарбу».

Техноблог

10.05.2019

1326

День матері з «Техноскарбом»: ідеї для подарунків та гарячі ціни!
День матері з «Техноскарбом»: ідеї для подарунків та гарячі ціни!

Не встигли підготуватися до свята? Мережа магазинів «Техноскарб» допоможе!

Акції

10.05.2019

1178